Eldning och grillning

Brasa

Det är du som eldar eller grillar som är ansvarig för eldningen och dess konsekvenser. Om eldningen inte sker på egen mark, krävs tillstånd från markägaren. Det är inte heller tillåtet att elda på kommunens mark.

Eldningsförbud på grund av risk för spridning till skog och mark

Kommunerna i Skåne nordväst kan besluta om eldningsförbud när det finns särskilda skäl för detta. Läs mer om regler för eldningsförbud.

Förbudet grundas på förordningen om skydd mot olyckor (SFS 2003:789) 2 kap 7§.

Brandriskbedömning

Inget eldningsförbud, eldning sker under eget ansvar (Eldningsförbud kan dock råda utifrån kommunens beslut om eldning av trädgårdsavfall m.m.)
Eldningsförbud eller skärpt eldningsförbud, generellt eldningsförbud för kommunerna i nordvästra Skåne

Läs mer om värdena på sidan om brandriskprognos.

När det råder eldningsförbud gäller särskilda regler för hur och var du får grilla. Läs mer på sidan om brandriskprognos eller i respektive kommuns föreskrift för att se vad som gäller vid de olika brandriskvärdena.

Eldning av trädgårdsavfall

Sedan den 18 februari 2025 gäller nya regler för hantering av trädgårdsavfall. De nya reglerna innebär att du åter får elda ditt trädgårdsavfall, så länge du möter vissa kriterier:

  • Trädgårdsavfallet kommer från fastigheten du bor på eller närliggande fastigheter.
  • Eldning är en lämplig hantering av trädgårdsavfallet. Det kan till exempel vara för att avfallet är svårt att få upp på ett släp för att köra till återvinningscentralen.
  • Eldningen sker i mindre omfattning och på ett sätt som inte är störande för omgivningen.
  • Eldningen inte strider mot lokala regler och föreskrifter. Dessa hittar du enklast på kommunens hemsida.

Kom ihåg att det alltid är säkrast att välja att inte elda sitt trädgårdsavfall, att det är den som tänder på som är ansvarig för elden och att alltid kontrollera om det råder eldningsförbud innan man påbörjar eldning.

Att tänka på vid eldning

  • Kontrollera att det är tillåtet att elda på platsen och om det råder eldningsförbud.
  • Ha alltid uppsikt över elden,
  • Elden bör placeras på ett säkert avstånd från byggnader, kraftledningar och brännbar vegetation. Vad som är säkert avstånd beror på de aktuella förutsättningarna vid eldningen. Det är du som eldar som är ansvarig för eldningen och dess konsekvenser.
  • Släckredskap bör, exempelvis räfsor, spadar och vattenslang eller vattenkanna.
  • På platsen eller i dess omedelbara närhet ska möjlighet att larma räddningstjänsten finnas. Larmnummer 112 !
  • Efter avslutad eldning måste du noga kontrollera att all glöd är släckt innan du lämnar platsen. Efterkontroll bör göras efter ett par timmar.
  • Undvik att elda om det blåser mycket.

Det här gäller om du tänker ordna ett valborgsmässobål

  • Sök tillstånd hos polisen om du vill ordna ett offentligt valborgsmässobål på allmän plats.
  • Placera bålet minst 75 meter från byggnader och inte under telefonledningar eller liknande.
  • Elda bara grenar, kvistar och ris.
  • Röken från bålet får inte driva in över bostäder och vägar.
  • Lämna aldrig elden utan bevakning.
  • Släckredskap måste finnas till hands, exempelvis räfsor, spadar och vattenslang eller vattenkanna.

Så grillar du säkert med gasolgrill

  • Placera grillen på en plan yta.
  • Se till att det inte är något som kan börja brinna i närheten.
  • Kontrollera att kopplingarna är täta.
  • Ha en pulversläckare samt skyddshandske tillgänglig så du kan stänga av ventilen om det börjar brinna.
  • Ha alltid telefon med om något händer.

Så grillar du säkert med kolgrill

  • Placera grillen på en plan yta.
  • Se till att det inte är något som kan börja brinna i närheten.
  • Använder du tändvätska, följ instruktionerna på flaskan och ställ den på säkert avstånd.
  • Släck kvarvarande glöd och aska med vatten eller placera grillen försedd med lock utomhus på säker plats.
  • Töm aldrig aska direkt i soporna, det kan glöda i flera timmar efter.

Så grillar du säkert med engångsgrill

  • Placera grillen på en plan yta.
  • Se till att det inte är något som kan börja brinna i närheten.
  • Ta med vatten till släckning.
  • Se till att glöden är helt släckt innan du lämnar grillen på anvisad plats.
  • Ha alltid telefon med om något händer.

Grilla i det fria

  • Använd helst fältkök, t ex gasolkök.
  • Grilla bara på sand- och grusmark.
  • Grilla aldrig på torv- och mossmark eller på/intill berghäll.
  • Ta bränsle från marken och låt de levande träden vara.
  • Ta med vatten till släckning.
  • Ha alltid telefon med om något händer.
  • Elda inte i hård vind, då sprids elden lätt. Kontrollera att det inte är eldningsförbud.