Elda på rätt sätt i eldstaden

I samband med att hösten är i antågande och att elpriserna stiger kanske du eldar mer i din öppna spis eller i din kamin? Det är fullt förståeligt och rimligt men även av yttersta vikt att du då eldar rätt för att förebygga bränder i skorsten, bjälklag och eldstad. När kontrollerade du din eldstad och skorsten senast?
Med ökad eldningsfrekvens ökar även riskerna och inom vårt förbund är det, från 1 oktober 2022, Sotargruppen som är entreprenör för kontroll och besiktning av eldstäder.
Nedan följer en enkel checklista för dig som eldar i kamin eller öppen spis:
- Använd torr ved i lämplig storlek. Elda högst 2–3 kg ved i timmen eller enligt instruktionsboken.
- Rätt mängd förbränningsluft gör att elden brinner med klara och livliga lågor. Pyrelda inte. Röken ska vara klar och genomskinlig, inte svart.
- Låt eldstaden vila mellan eldningarna för att undvika att värme ackumuleras.
- Lägg sot och aska i en plåthink med lock och ställ den på ett brandsäkert underlag.
- Är eldstaden anmäld för sotning och brandskyddskontroll till sotningsdistriktet? Eldar du mer ofta bör sotning och brandskyddskontroll utföras med kortare intervall.
Elda rätt, elda med vett!